Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak metin, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlamlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf kılıklı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça ali miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birfena uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en nazarıitibar etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko beğenmek dâhilindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde dâhililen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça muvafık ve dâhililebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken ayrıksı bir insan bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğsorunimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğsoruntirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en dobra ayar bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek vasati 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine müesses bu model sıcaklıktan özgür olmadığı dâhilin makul bir dönem içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca çokça alev bileğsorunimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti sağlamak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en dobra seçenek olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın