Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak güvenilir, esnek ve hafif bir mimarida olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı etkili oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en ilgi etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır sunmak bâtınindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü nem değerlerinde bâtıniliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine göre oldukça orantılı ve bâtınilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken başka bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir kırat olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bâtınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna zaman ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en yavuz kırat bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde yaklaşık 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine müesses bu model sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin mukannen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca ziyade sıcaklık değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri yağdırmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz etkili nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en yavuz yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde etkili nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Bir cevap yazın